עם התפתחות נושא תנורי החימום והרדיאטורים למיניהם, כך גם נושא הקמינים התגלגל ומבלי לשים לב התוודענו לשני מושגים הקשורים לקמינים: קמין רגיל וקמין בנוי, כאשר בין שני המושגים יש הבדל. ובכן, הקמין הרגיל מכונה “יחידה עצמאיות” (Free staning בלועזית) ובדיוק כמו כל תנור או רדיאטור אחר, ממקמים אותו ליד הקיר כיחידה בפני עצמה, אובייקט עצמאי הנמצא בחלל. רוב קמיני ה-Free standing מיובאים מארה”ב ואירופה. קמין רגיל יכול להיות קמין עץ, נפט או גז ועשוי מתכת ברזל עם דלת החסינה מאש וחום, בכולל ארובה לפליטת עשן מחוץ לבית. לרוב, קמינים אלו עשויים להיות ללא ארובה, והלה מתאימים למקום אשר אין לו פתח יציאה חיצוני עבור העשן והגזים הרעילים.
הקמין הבנוי לעומת זאת, נקרא “יחידת Built in” (.B.I בקיצור), סוג קמין מסורתי יותר הבנוי בגומחה או נישה על קיר,מחופה אבן או מעוצב באווירה מודרנית כמסך פלזמה ועוד שלל וריאציות כיד הדמיון הטובה. את יחידות ה-B.I. ניתן למקם כאמור כתוך נישה על הקיר, או בתוך מסגרת מעוצבת שנרכשת מהיצרן (כגון “מסך הפלזמה” המוזכר לעיל) או מעוצב בעבודת יד במיוחד עבור בקשה ספיציפית של לקוח. ישנו קמין בנוי המוסק בעץ (בו האש מפיצה את החום מן החזית) או בנפט, ובו מיושם חומר ציפוי וצורה דקורטיבית כלשהי התורמת לעיצוב ולמראה הכללי של אותה היחידה. אפשר למצוא למשל קמינים בנויים בעלי חזית אחת או מספר חזיתות כגון הדגם הפינתי.
יש המעדיפים אש גלויה ומרשימה, ויש המעדיפים בקמין בנוי המצויד בדלת זכוכית חוסמת, עם מפוח או בלעדיו. המפוח משדרג את הסעת החום ומגביר אותה. ישנו דגם בעל דפנות מבודדות, אותו אפשרי לשלב בריהוט עץ הכולל אבזרי חשמל בלי בעיות, הואיל והוא מבודד. הקמין הבנוי בעל שלוש החתיתות יכול בנוסף להשתלב בקיר מפריד בין שני חדרים, כגון הסלון וחדר השינה, כשהפצת החום נעשית באמצעו קרינה והסעה, ולפיכך ליהנות מהפצת החום באיזור כולו. כמו בקמיני העץ, גם קמיני הגז יכולים לכלול מספר חזיזות. קטגוריית הקמינים הבנויים אינה כוללת את קמיני הנפט, זאת כיוון שהחום בקמיני הנפט נפלט מחלקו העליון של הקמין ודורש מגע ישיר עם האוויר, ולפיכך אין לבנות מעל היחידה העצמאי גומחה שתפריע למהלך התקין של הפצת החום.
הקמין הבנוי משמש להדגשת אלמנט האש, קולות פצפוץ האש ומראה מלבב של להבות מרקדות ומכניס לתוך החלל אווירה כפרית, אך מנגד חיפוי הקמין הבנוי פוגע ביעילות הפצת החום, שלא כמו בקמין הרגיל, זאת משום שקיר החיפוי “סוגר” על האוויר החם הנפלט מן הקמין הבנוי. בכל מקרה, כדאי להשאיר פתחים שיאפשרו זרימת אוויר קר למבנה ויציאת האוויר החם מתוך המבנה לחלל הבית.
במידה ומישהו מתעניין לגבי קמין רגיל או קמין בנוי, רצוי שייקח בחשבון מספר גורמים ושיוועץ עם בעל מקצוע בהתאם לצרכים ולאופי המבנה: האקלים הסביבתי (בד”כ בצפון נוכל למצוא יותר קמינים המשלבים עם אווירת צימרים הכפרית, או קמינים מודרניים המשתלבים בסביבה אורבאנית), עיצוב הבית ומבנה הבית (דירה חד קומתית או דו קומתית ויותר). באם מדובר בקמין בנוי, יש לתת את הדעת על מצב הבית, האם הוא בשיפוץ, בנוי ואפשר לבצע בו שינויים, או בנוי ואי אפשר לבצע בו שינויים; האם יש גישה נוחה לארובה, כיצד ניתן למקם את הארובה וכו’.